Wat is de Utrecht Popprijs (UPP)


Utrecht Popprijs, ofwel UPP, is meer dan alleen een bandwedstrijd. In 2018 nemen de vijf finalisten deel aan een traject dat hun ontwikkeling stimuleert. Deelnemende bands zijn vijf winnaars van verschillende lokale bandwedstrijden uit de provincie Utrecht. Bij UPP strijden zij in de nu al legendarische finale voor toffe prijzen, maar daarnaast worden zij ook begeleid tijdens een coachingstraject, wonen zij een dag bij vol workshops en presentaties van professionals uit de scene (No Man’s Land XL) en probeert UPP de ins-en outs te laten zien van de muziekwereld. Naast het bieden van speelplekken en naamsbekendheid vindt UPP het belangrijk om artiesten net dat beetje meer te bieden waardoor zij zelfverzekerd op én buiten het podium kunnen laten zien wat zij in huis hebben.

De finale vindt plaats op donderdagavond 20 december in Cloud Nine, TivoliVredenburg!

Geschiedenis


De eerste editie van de Utrecht Popprijs vond plaats in 2007, al heette de wedstrijd toen nog ‘De Grote Utrechtse Live Prijs’ (GULP). Er waren vier podia bij GULP betrokken en bands stonden bij een van deze podia in de voorronde. Van elk podia ging de winnaar naar de finale van GULP. Dit resulteerde in een finale met vier bands die om de titel streden. Na twee succesvolle edities werd geconcludeerd dat de opzet in een nieuw jasje gestoken moest worden et voila: de competitie zoals we hem tegenwoordig kennen was een feit.

In 2016 vond de tiende editie plaats (met een bomvolle zaal tijdens de finale in TivoliVredenburg!), wat een mooi moment was voor ons, de organisatie, om de wedstrijd niet alleen te trakteren op een mooie nieuwe huisstijl, maar ook om onder de vleugels van organisatie STEF vandaan te komen. En zo zijn we de toekomst ingestapt als een eigen stichting: Stichting Utrecht Pop.

In de afgelopen jaren hebben hebben verschillende bands flinke stappen gezet nadat ze UPP hebben gewonnen, zoals The Brahms die later een 3FM megahit scoorden en de 3FM Award voor Best Alternative in ontvangst mochten nemen. De UPP bewijst hiermee zijn waarde voor talentvolle bands. Er is steeds meer focus op coaching en begeleiding van deelnemers aan de UPP, waardoor we een bandwedstrijd zijn die kwalitatief goede finalisten en winnaars aflevert.

Coaching

Utrecht Popprijs wil graag een rol spelen op het gebied van educatie en professionalisering voor jongeren met interesse in de culturele sector. De finalisten mogen gratis naar een dag vol presentaties, speeddates met professionals uit het vak en andere toffe dingen. Dit is een dag georganiseer door De Coöperatie en heet No Man’s Land: Muziekconferentie voor de artiest én professional. Hiernaast krijgen de vijf finalisten een coach én een student muziekmanagement van de Herman Brood Academie toegewezen die hen in een aantal sessies verder helpen op muziekinhoudelijk gebied en op het gebied van managament.

Partners & Sponsoren

UPP krijgt deelnemers aangeleverd door de Kleine Prijs van Nieuwegein, de Grote Prijs van Leusden, de Grote Prijs van Leidsche Rijn, Band K’lash en het Geheim van Babylon.

De bandwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contact

Projectleider & Marketing

Amber@utrechtpopprijs.nl

Projectleider & Productie

Emiel@utrechtpopprijs.nl

Productie Algemeen

Carianne@utrechtpopprijs.nl